Hoe weet ik of mijn dak asbest heeft?
02 december 2022
08 december 2022
Asbest is een verzamelnaam voor zes natuurlijke mineralen met een vezelstructuur. Deze vezels zijn met het blote oog niet te zien. Asbest heeft lang bekend gestaan zijn sterke en slijtvaste eigenschappen. Daarnaast was het materiaal ook goed bestand tegen hoge temperaturen en was het goedkoop. Een sterke grondstof welke dan ook volop verwerkt werd in diverse toepassingen zoals: in de muren en daken van woningen, garages en schuurtjes. Maar ook voor de productie van vensterbanken, vloeren en strijkijzers was asbest populair.
Inmiddels zijn de gezondheidsgevaren van asbest bij iedereen bekend en mag het materiaal sinds 1993 niet meer gebruikt worden. Asbest komt voor in zes verschillende kleuren welke onderverdeeld zijn in twee hoofdgroepen:
In Nederland is witte asbest veruit de meest voorkomende asbest kleur, ruim 90% van alle gevallen. Verder komen bruine en blauwe asbest regelmatig voor. Deze twee laatste twee soorten asbest kleuren behoren tot de amfiboolgroep welke gevaarlijker is dan de serpentijngroep. Gele, grijze en groene asbest zijn zeldzaam. Deze soorten worden soms aangetroffen in kitten.
Chrysotiel, beter bekend als witte asbest wordt voornamelijk in China en Rusland gedolven. Deze soort is de enige flexibele variant, waardoor de toepassingsmogelijkheden enorm zijn. De grondstof kan zelfs gebruikt worden om kleding van te maken.
Asbest kan ook gevonden worden onder vinyltegels. Om deze tegels te bevestigen werd bitumenlijm met asbestvezels gebruikt. De reden hiervoor? Asbestlijm had veel betere isolatiewaarden dan normale lijm én het was beter bestand tegen brand. Asbesthoudende lijm werd daarom ook regelmatig gebruikt onder houten vloeren, stenen of betonnen vloeren en vinyltegels. De asbestlijm kleur is makkelijk te herkennen: deze is zwart. Heeft u zwarte lijm aangetroffen onder uw vloer? U mag dit niet zelf verwijderen! Omdat niet-hechtgebonden asbest een verhoogd risico voor uw gezondheid vormt.
De kleur van de asbestsoort is met het blote oog niet te zien, want het materiaal waarin het verwerkt is kan allerlei kleuren hebben. De kleur van het materiaal zegt dus niets. Alle asbesthoudende toepassingen hebben een vezelachtige structuur, maar dat is haast niet met het blote oog te zien. Zeker als het verwerkt is in een ander materiaal.
Heeft u in of rondom uw woning een verdacht materiaal gevonden, bijvoorbeeld tijdens het klussen of verbouwen? Laat dan een asbestinventarisatie uitvoeren of doe zelf eerst een test en stuur uw monsteranalyse op naar ons geaccrediteerde laboratorium.