Asbest in huis

Asbest in en om uw huis

04 november 2022

Is uw huis voor 1994 gebouwd? Dan is mogelijk asbest gebruikt in de afvoerbuizen, plafond- of wandplaten, vloerzeil of onder de vensterbank. Ook oude schuurtjes met golfplaten zijn typische asbesthoudende objecten die u om het huis kunt vinden. Asbest in en om het huis vormt zelfs 30 jaar na het verbod op asbest in bouwmaterialen (sinds 1 januari 1994) nog een probleem, omdat veel oude gebouwen in de tussentijd niet gerenoveerd of verbouwd zijn. Gaat u binnenkort klussen, verbouwen of renoveren in uw huis van voor 1994? Wij adviseren om uw huis te laten controleren bij het aantreffen van materialen die vermoedelijk asbest bevatten.

Moet ik op asbest in huis laten controleren?

Laten we voorop stellen dat het niet direct nodig is om een asbestonderzoek te laten uitvoeren als u in een huis van voor 1994 woont. Hoewel er mogelijk asbest aanwezig is, hoeft dit niet schadelijk te zijn voor uw gezondheid. Het gevaar van asbest zit namelijk in de minuscule vezels die vrijkomen bij het breken, zagen, slopen of op een andere manier bewerken van asbesthoudend materiaal. Wanneer je deze vezels inademt loop je een serieus gezondheidsrisico, met gevolgen als longkanker, longvlies- of buikvlieskanker.

Zolang het asbesthoudende materiaal intact is, hoeft u niet direct te vrezen voor uw gezondheid. Bent u van plan om werkzaamheden te verrichten waarbij u materiaal dat mogelijk asbest bevat gaat bewerken óf heeft u beschadigd materiaal in huis gevonden? Dan is het verstandig om eerst zekerheid te krijgen of er asbest in of om huis aanwezig is.

 

Waar zit asbest in oude huizen?

Asbest kan vrijwel overal in een oud huis zitten. Asbest werd vooral gebruikt in plaatmateriaal, afvoerbuizen, vloerzeil en kit rond kozijnen. Asbestvezels hebben altijd een bindmiddel nodig om verwerkt te worden. Hiervoor worden materialen als cement, gips en karton gebruikt. Asbest werd ook gebruikt als alternatief voor marmer. Deze imitatiemarmer vindt u terug in vensterbanken, schouw of als wandplaat achter de gootsteen.

Asbest in elektrische apparaten

Het is niet bij veel mensen bekend, maar asbest kan ook worden aangetroffen in oude huishoudelijke apparaten. Dit geldt met name voor apparaten die hitte produceren of juist gemaakt zijn om blootgesteld te worden aan hoge temperaturen. Asbest is namelijk zeer hittebestendig en werd juist als een goede oplossing gezien om apparaten te beschermen tegen warmte. Denk hierbij aan apparaten als föhns, warmhoudplaatjes, strijkijzers, broodroosters, kachels en haardrogers.

Wat te doen als u asbest in huis aantreft?

Het is verboden om asbest te bewerken of te verwijderen zonder dit eerst te melden. In uitzonderingsgevallen mag u asbest zelf verwijderen, maar voor de meeste asbesthoudende producten is het noodzakelijk dat een gespecialiseerd saneringsbedrijf het asbesthoudend materiaal verwijdert. Gaat u ingrijpende werkzaamheden uitvoeren in huis en wilt u vooraf zeker zijn dat u geen asbest tegenkomt? Laat dan een asbestinventarisatie uitvoeren door Flamant. Ons adviesbureau stelt dan een inventarisatierapport op waarin we beschrijven waar in huis asbest aanwezig is, welke vorm van asbest aanwezig is, hoe hoog de concentratie asbest is en wat wij adviseren om te doen.

 

Schakel een specialist in!

Wilt u advies op het gebied van asbest of wilt u een onderzoek laten uitvoeren door een asbestspecialist? Neem contact op door te bellen naar 076 542 95 63 of mail ons via info@flamant.nl. Flamant is 24/7 inzetbaar en helpt u snel en doeltreffend van uw asbestproblemen af.