chroom 6

Chroom-6

Heeft u het vermoeden dat Chroom-6 aanwezig is op een metaalconstructie? Dan is het belangrijk om dit te onderzoeken voordat u het materiaal gaat bewerken of slopen. Flamant kan u hiermee van dienst zijn met materiaalonderzoek en/of luchtmetingen.

Wat is Chroom-6?

Zeswaardig chroom (Chroom-6) is een vorm van het metaalelement chroom. Deze industrieel geproduceerde variant van chroom hecht zich makkelijk aan andere metalen en kan ook verwerkt worden in onder meer hout, verf, cement en plastic. Chroom-6- verbindingen kunnen worden gebruikt als pigment in kleurstoffen, verf en kunststoffen en als anti-corrosiemiddel in verven, primers en coatings. Bij het galvaniseren van producten worden chroombaden gebruikt die Chroom-6-verbindingen bevatten.

Chroom-6 is optisch niet te herkennen en is alleen vast te stellen door een monsteranalyse. Een Chroom-6 monster wordt altijd diep in de verflaag genomen en vervolgens bepalen we in het laboratorium of en hoeveel Chroom-6 aanwezig is.

chroom 6

Waar zit Chroom-6 in?

Hoewel Chroom-6 ook van nature als element voorkomt, zijn industriële producten de belangrijkste bron voor Chroom-6. Chroom-6 zit wordt voornamelijk aangetroffen in verf, coatings en geïmpregneerd hout. Sectoren welke in aanraking komen met Chroom-6 zijn onder andere, scheepswerven, bouwnijverheid, verfspuiterijen en onderhoudsbedrijven voor auto’s, vliegtuigen en treinen.

In het dagelijks leven kan Chroom-6 worden aangetroffen op metalen deuren en kozijnen, oude radiatoren en in de openbare ruimte, zoals op lantaarnpalen, hekwerken en speeltoestellen.

Chroom-6 verf

Tegenwoordig wordt Chroom-6 niet meer in verf gebruikt. Dit is al sinds de jaren negentig verboden in Nederland. Toch kunt u ook nu nog in aanraking komen met Chroom-6 verf als u, bijvoorbeeld, oude verflagen verwijdert of schuurt. Omdat Chroom-6-verbindingen niet te zien of te ruiken zijn is het raadzaam om heel voorzichtig te zijn bij het bewerken van verflagen die in de begin jaren negentig of eerder zijn aangebracht.

chroom 6 onderzoek Flamant

Welke klachten worden door Chroom-6 veroorzaakt?

Blootstelling aan Chroom-6 kan een nadelig effect hebben op de gezondheid en daarom wordt Chroom-6 volgens de wet beschouwd als een gevaarlijke stof. Chroom-6 kan onder andere long-, neus- en neusbijholtekanker veroorzaken. Daarnaast zijn er ook gevallen bekend waarbij Chroom-6 allergieën, chroomzweren en longziekte heeft veroorzaakt. Chroom-6 kan op verschillende manieren in het lichaam terechtkomen: door inslikken, inademing of via de huid.

Wat doet Flamant?

Adviesbureau Flamant BV voert materiaalonderzoek en/of luchtmetingen uit en adviseert u over de te nemen stappen en maatregelen op het gebied van (veilig) werken met Chroom-6.

De materiaal- en luchtmonsters worden in het eigen laboratorium in Breda geanalyseerd. U ontvangt binnen enkele dagen een digitaal rapport waarin beschreven wordt in welke toepassingen Chroom 6 is aangetroffen inclusief een op maat gemaakt advies.

Adviesbureau Flamant BV kan ook begeleiding verzorgen bij de sanering van de Chroom-6 houdende toepassingen en eindinspecties uitvoeren na de sanering.

Meer weten of advies inwinnen?

Wilt u meer weten over het Chroom-6 of de andere diensten die Adviesbureau Flamant BV verleent? Dan kunt u contact opnemen door te mailen naar info@flamant.nl of door te bellen naar 076 542 95 63. Liever teruggebeld worden? Vul dan uw telefoonnummer op het contactformulier in. U wordt zo snel mogelijk teruggebeld!

Voor al uw vragen over Asbest & Chroom 6
  • Efficiënt
  • Vakkundig
  • 24/7 inzetbaar
  • Uitstekende service
  • Kostenbesparende aanpak
Klik hier als u meer (vrijblijvende) informatie wenst!