Asbest in golfplaten

Asbest in golfplaten

08 november 2022

Asbest werd vroeger (voor 1994) veel gebruikt in de bouw voor diverse toepassingen. Een van die toepassingen was het gebruiken van asbest in golfplaten. Dat was destijds een logische keuze: de asbestvezels maken de golfplaten sterker, zorgen voor een langere levensduur én zijn brandvaster dan alternatieven. Uiteindelijk werd het gebruik van asbest in golfplaten vanaf 1994 verboden, omdat de asbestvezels ook zeer schadelijk bleken voor de gezondheid van mensen die de vezels inademen. Lees meer over hoe u asbest in golfplaten kunt herkennen, wat u moet doen als u asbest golfplaten op uw dak heeft liggen en wat Flamant voor u kan betekenen.

Asbest in golfplaten herkennen aan de codering

Golfplaten met asbest zijn in eerste instantie te herkennen aan de codering die langs de zijkant van de golfplaten gedrukt is. Deze codering verduidelijkt namelijk welk materiaal gebruikt is en in veel gevallen ook in welk jaar de golfplaat geproduceerd is.

Codering golfplaten met asbest

  • AT (Asbest Technology
  • CAF (Compressed Asbestos Fibres)
  • NF (Non Friable)

Codering golfplaten zonder asbest

  • NA (Non Asbestos)
  • AFM (Abestos Free Material)
  • AF (Asbestos Free)
  • NT (New Technology)
  • AP ( Amiante Pas)
  • AV (Asbest Vrij)

Codering met jaartal

Niet alle golfplaten hebben een codering met jaartal. Dit jaartal zegt veel over de eventuele aanwezigheid van asbest, omdat de productie van golfplaten met asbest vanaf 1994 verboden is. Zijn de golfplaten gecodeerd met een jaartal van 1994 of later; dan bevatten de golfplaten geen asbest.

Hoe kan ik asbest golfplaten herkennen?

Er zijn verschillende visuele kenmerken waaraan u asbest golfplaten kunt herkennen. Deze kenmerken zijn niet altijd even goed zichtbaar en we adviseren u ook altijd om een asbestanalyse uit te laten voeren bij het vermoeden van asbest. Veel asbest golfplaten zijn voorzien van een honingraatstructuur aan de onderkant. Afhankelijk van de afwerking onder de golfplaten kan dit moeilijk te zien zijn.

Een ander kenmerk van asbest golfplaten is de leeftijd en de daarbij horende slijtage. Omdat asbest golfplaten sinds 1994 verboden zijn, moet het dak al bijna 30 jaar oud zijn om asbest te kunnen bevatten. Vaak zijn asbesthoudende golfplaten ook sterk verweerd en hebben last van mos- en algengroei. De golfplaten met asbest kunnen zowel rood als zwart/ grijs zijn.

De specialisten van Flamant

Heeft u mogelijk asbest golfplaten op uw dak liggen? Laat de golfplaten analyseren door een monstername naar ons laboratorium te sturen. Neem contact op om een geprepareerd monsterzakje te ontvangen. Binnen één werkdag ontvangt u het resultaat van de monsteranalyse in de vorm van een asbestcertificaat. U kunt de monstername ook door een specialist van Flamant laten doen. Wanneer het monster asbest bevat stellen wij een asbestinventarisatie voor u op aan de hand van een asbestonderzoek. Deze inventarisatie bevat uitgebreide informatie over het soort asbest en de hoeveelheid asbest aanwezig is in de golfplaten op uw dak. Op basis hiervan stellen we een advies op voor het saneringsbedrijf dat de golfplaten op uw dak komt verwijderen.

Neem direct contact met ons op!

Wilt u een monstername asbest laten verrichten door een asbestspecialist of wilt u een monster opsturen? Of heeft u een vraag over asbest in golfplaten? Neem direct contact op met Flamant door te bellen naar 076 542 95 63 of te mailen naar info@flamant.nl.