Mag u zelf asbest verwijderen en afvoeren?

17 maart 2020

Het verwijderen van asbesthoudend materiaal is gevaarlijk. In de meeste gevallen zal het verwijderen van asbesthoudend materiaal dan ook door een gecertificeerd asbestsaneringsbedrijf uitgevoerd moeten worden. Deze bedrijven beschikken over de juiste middelen en kennis om het verwijderen van asbest veilig voor mens en milieu uit te voeren.

 

Zelf asbest verwijderen

De wet geeft aan particulieren wat ruimte om zelf asbest te verwijderen uit een woning of bijgebouw, of uit een vaartuig (boot):

  • Het gaat om minder dan 35 m² (per kadastraal perceel) geschroefde hechtgebonden asbesthoudende (dak)beplating: golfplaten, geen leien.
  • Het gaat om niet meer dan 35 m² (per kadastraal perceel) losliggend vinylzeil of losliggende vinyltegels.
  • Het gaat om een plaat onder een verwarmingstoestel (staande cv-ketel of kachel).

 

Wanneer u overweegt om dit zelf te doen, moet u zich eerst melden bij de gemeente. Elke gemeente heeft haar eigen beleid en zal u de richtlijnen geven waaraan u moet voldoen om het asbest aan te bieden bij de milieustraat. Soms moet een melding worden gedaan en soms moet een bijdrage worden betaald voor verpakkingsmateriaal.

 

Professioneel verwijderen

Ook al zou u, onder bepaalde omstandigheden, het asbest zelf kunnen verwijderen, dan nog is het de vraag of u dat zou moeten doen. Asbest is een gevaarlijke stof: wanneer iets fout gaat, brengt dat gezondheidsrisico’s met zich mee, zowel voor uzelf als voor uw naasten. Bij twijfel kunt u het beste kiezen voor een professionele verwijdering door een gecertificeerd asbestsaneringsbedrijf. Flamant kan u adviseren over alle te nemen stappen!

 

Is het wel asbest?

Als u nog niet zeker weet of het wel om asbest gaat, kunt u eerst een monsteranalyse laten uitvoeren. Tegen geringe kosten weet u dan waar u aan toe bent. Op onze website vindt u instructies om op veilige wijze een monster te nemen en aan te bieden aan ons laboratorium.

 

Heeft u nog vragen over dit onderwerp? Neemt u dan contact met ons op!