Welke kleur heeft asbest?
08 december 2022
08 oktober 2022
Asbest is sinds 1993 verboden en mag niet meer gebruikt en verwerkt worden. De vezels komen op allerlei toepassingen voor, waaronder op daken en onder vloeren. Als we spreken over asbest tegels, dan hebben we het niet altijd over de tegels zelf, maar over de manier van aanbrengen. Vroeger werd namelijk asbestlijm gebruikt voor het leggen van (vinyl) tegels en vinylzeil. Dat leek toen een goed idee vanwege de sterke eigenschappen, maar inmiddels weten we beter. Mocht u toch asbest tegels tegenkomen, wat moet u dan doen? Dat leggen we u in dit artikel uit.
Heeft u vloerzeil of vinyltegels van vóór 1985? Dan kan hier asbest in zitten. Tot 1985 werden vloeren in badkamers, toiletten, keukens en soms ook de hal gelegd met harde vinyltegels met asbest. Vaak werden ze met zwarte bitumen lijm aangebracht. Deze tegels hebben als merknaam Colovinyl. Daarnaast waren rond die periode ook veel vinyl vloerzeilen met asbest te koop. Vinyltegels met asbest kunt u laten verwijderen door een gecertificeerd bedrijf, maar het is ook mogelijk om andere vloerbedekking overheen leggen, zoals tapijt, vinylzeil of laminaat. Het vormt echter geen goede ondergrond voor volledig verlijmde vloerbedekking. Wilt u echter gaan verbouwen? Dan is het wel verstandig om de asbest tegels te laten verwijderen.
In vinylzeil zitten de asbestvezels vaak in een kartonachtige onderlaag in een lichtbruin, lichtbeige of lichtgroene kleur. Vooral op plekken waar het vinylzeil gebroken of gescheurd is, is de vezelstructuur goed te zien. In de vinyl tegels zijn de asbestvezels niet met het blote oog te zien. De asbesthoudende vinyltegel kenmerkt zich vaak doordat hij breekt in plaats van buigt.
Zo zien asbest vinyltegels eruit:
Het is volgens de wet toegestaan om een oppervlakte tot 35 vierkante meter met asbest zelf te verwijderen. Dat gaat dan echter om geschroefde toepassingen! Het verkeerd weghalen van asbest is strafbaar en kan leiden tot hoge boetes. Wilt u geen risico lopen, schakel dan een deskundige in. Zij hebben alle middelen, expertise en ervaring om op een veilige manier de asbest tegels te verwijderen.
Om uit te sluiten dat asbest in uw vinyltegels of vinylzeil aanwezig is, is het altijd raadzaam om een monsteranalyse, eventueel gevolgd door een asbestinventarisatie uit te laten voeren door professionals, zoals Flamant. De monsters worden in een geaccrediteerd laboratorium onderzocht.
Heeft u vragen over onze diensten of behoefte aan deskundig advies? Neem contact op met Adviesbureau Flamant en ontvang meer (vrijblijvende) informatie. Bel naar: 076 742 95 63 en kies voor optie 2 of mail naar: info@flamant.nl. Wilt u liever teruggebeld worden? Vul dan uw telefoonnummer in op het contactformulier.