Hoe herken je asbest

Hoe herken je asbest?

19 oktober 2022

Asbest is, in tegenstelling tot wat velen denken, niet de naam van één product, maar een verzamelnaam voor een groep mineralen met een hele fijne vezelstructuur. Asbest mag sinds 1993 in Nederland niet meer gebruikt worden, maar was een product dat gemakkelijk te winnen en te verwerken was en daarnaast ook nog eens erg goedkoop was. Asbest werd veel gebruikt vanwege zijn slijtvaste, brandvertragende, niet elektrisch geleidende en goed isolerende eigenschappen. Asbest komt voor in diverse soorten, maten en kleuren en de vraag ‘Hoe herken je asbest?’ is dan ook niet in één zin te beantwoorden. In dit artikel leest u meer over het herkennen van asbest.

Asbest herkennen

In gebouwen die vóór 1994 zijn gebouwd kan nog regelmatig asbest aangetroffen worden. Maar hoe ziet asbest eruit? Helaas is het zeer lastig om asbest te herkennen. Vroeger werd asbest bijvoorbeeld verwerkt in onder andere cement. Er zijn wel wat kenmerken waaraan je asbest zou kunnen herkennen. Zo is asbest vaak donkergrijs en ziet het materiaal er meestal grof uit. Asbest golfplaten zijn een voorbeeld die u gemakkelijk kunt herkennen aan deze eigenschappen. Verder kan asbest op ontelbaar verschillende manieren verwerkt zijn in materialen dat het verstandig is een expert in te schakelen om er zeker van te zijn of asbest in of rondom uw pand verwerkt is.

Visueel herkennen van asbest

  • Het materiaal bevat een fijne vezelstructuur (wit, grijs of bruin)
  • Het materiaal is niet brandbaar
  • Asbest heeft vaak een gewafelde structuur (honinggraat)
  • Golfplaten met de codering AT, NF of CAF bevatten asbest

Verschillende soorten asbest herkennen

Er zijn ook nog eens verschillende soorten asbest. Zo heb je een groep asbest die bestaan uit gekrulde vezels, genaamd ‘serpentijnen’. De andere groep asbest bestaat uit rechte vezels en worden ‘amfibolen’ genoemd. De rechte vezels, dus de amfibolen, zijn het meest gevaarlijk. Verder is asbest ook onder te verdelen in hechtgebonden en niet-hechtgebonden asbest. Bij hechtgebonden asbest zitten de vezels stevig in het basismateriaal (de matrix). Denk bijvoorbeeld aan asbestcement schoorsteenpijp. De naam zegt het al, niet-hechtgebonden asbest is asbest waarvan de vezels niet stevig in het basismateriaal zitten. Een goed voorbeeld hiervan is opgespoten isolatie. Niet-hechtgebonden asbest is vaak zacht en los materiaal waarbij de vezels gemakkelijk loslaten. Deze vorm is dan ook gevaarlijker dan hechtgebonden asbest.

Asbest herkennen met behulp van een vlam

Een laagdrempelige manier om asbest te herkennen is de vlamtest. Omdat asbestvezels niet brandbaar zijn, kan je met een vlam testen of het materiaal mogelijk asbest bevat. Als de vezels alleen gloeien maar wel intact blijven, is de kans groot dat u asbest heeft aangetroffen. Asbest herkennen met een vlam biedt geen zekerheid. We raden dan ook altijd aan om het materiaal te laten onderzoeken door een asbest expert.

Asbest herkennen

 

Schakel Adviesbureau Flamant in voor een inventarisatie

Een professioneel en gecertificeerd bedrijf als Adviesbureau Flamant kan door middel van een asbestinventarisatie onderzoeken of asbest verwerkt is in bepaalde materialen. De monsters die tijdens deze inventarisatie genomen worden van asbestverdachte materialen, worden in een laboratorium onderzocht op de aanwezigheid van asbest. Het resultaat van deze monsteranalyses, vindt u in het bijbehorende asbestinventarisatierapport.

Neem contact met ons op

Voor vragen neem contact op met Adviesbureau Flamant en ontvang meer (vrijblijvende) informatie. Bel naar: 076 742 95 63 en kies voor optie 2 of mail naar: info@flamant.nl. Wilt u liever teruggebeld worden? Vul dan uw telefoonnummer in op het contactformulier.